Logga in
Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Varje människa har rätt till bra böcker

Författarintervju

För författaren Mian Lodalen har den lättlästa litteraturen blivit allt viktigare. När hon nu kommer med sin andra bok på Vilja förlag är det med en stärkande berättelse för unga om att våga stå upp för den man är och den man älskar.

Under Europride uppmärksammas boken genom ett samtal på Göteborgs stadsbibliotek. Mian Lodalen samtalar där med Lars Gårdfeldt om den nya boken som är en av de första lättlästa böcker med lesbiskt tema. Läs mer om eventet här.

Vi två mot världen, som uppföljaren till Första natten heter, berättar om den sprudlande känslan av den första kärleken. Men också om problematiken. Linda vågar inte berätta för omvärlden att hon är tillsammans med Mandi – varken för familj eller vänner. Hon är rädd för vad omvärlden ska tycka.

Kom ut big bang
Men omgivningen visar sig vara betydligt mer förstående än vad Linda först trodde. När Mian själv kom ut tidigt 80-tal var det en helt annan tid, menar hon.
– Det var så många skiftande reaktioner att de skulle kunna fylla en hel roman … Men jag kom ut big bang i SVT. Det kan tyckas modigt men var egentligen ganska fegt. Jag släpp fejsa släkten ansikte mot ansikte.

Men att komma ut är inte något man gör en gång och sedan är det klart poängterar hon.
– Vi homon tvingas komma ut hela tiden, hos frissan, på nya jobbet, hos läkaren, inför grannar, i skolan … det tar aldrig slut. Och det kommer ständigt nya generationer som måste ta det här första stora steget: att som Linda i Vi två mot världen, komma ut för sina föräldrar. Det här ämnet är alltid lika aktuellt.

En demokratifråga
I takt med att Mian börjat skriva mer på lättläst svenska och träffar fler och fler läsare har hon också börjat inse vikten av att tillgängliggöra litteratur för fler.
– Jag har alltid brunnit för läsandet, för demokrati och mänskliga rättigheter. Alla människors rätt att kunna spegla sig i konst och litteratur förutsätter att alla har tillgång till just böcker och annan konst. Över en miljon i Sverige har problem med att förstå vad som står i en vanlig dagstidning.

Att skriva för den här målgruppen känns viktigt, ja det är rent av en demokratifråga menar hon.
– Lättläst omfattar massor av olika människor: de med läs- och skrivsvårigheter, personer som har koncentrationssvårigheter eller bara önskar kortare och lite lättare berättelser, utbrända och hjärntrötta som behöver komma tillbaka till språket, nyanlända etc. Det är verkligen en fråga om demokrati, varje människas rätt att ha tillgång till litteratur på ens egna villkor.

Första natten och nu uppföljaren Vi två mot världen är de första lättlästa berättelserna med ett samkönat par som huvudpersoner. Jag är väldigt stolt över att fylla detta tomrum och måste medge att jag är lite kär i mina huvudkaraktärer. De är otroligt coola och modiga.

Text: Sandra Svensson
Foto: Anna-Lena Ahlström