Logga in
Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Cilla Dalén tilldelas Svenska Akademin bibliotekspris

Författarintervju
Vi har glädjen att berätta att vår populära författare Cilla Dalén tilldelats Svenska Akademiens bibliotekariepris för år 2022. Cilla har tillsammans med Annelie Drewsen, skrivit lättlästa biografier hos oss om människor som på ett eller annat sätt förändrat världen - Astrid Lindgren, Alfred Nobel, Selma Lagerlöf med flera.

Till att börja med, stort grattis till det fina priset! Varför tror du att just du har fått Svenska Akademins bibliotekspris?

- Jag vet ju inte riktigt, någon har nominerat mig och juryn har valt ut mig. Det jag vet är att jag är utbildad bibliotekarie, har en heltidstjänst på 400 elever, ett väl tilltaget medieanslag och jobbar och har jobbat på skolor med engagerade arbetskamrater som det är lätt att samarbeta med. Sedan är jag en synlig person, aktiv i sociala medier och har beskrivit mitt arbete på bloggen Vad gör de i biblioteket? i mer än 11 år.

I motiveringen till priset står: för hennes engagerade arbete kring litteratur och läsning och hennes förmåga att inspirera och sprida kunskap till såväl elever som kollegor. Skulle du vilja dela med dig av några tips eller knep som du har för att just inspirera elever och kollegor?

Näe, jag tror inte på tips eller knep. Det handlar om idogt kontinuerligt arbete, att hålla i det som man tror är effektivt och att ibland testa nya saker. Jag tror på basarbetet i skolbiblioteket, att försöka få en likvärdighet och göra ett gott arbete som kommer alla elever och personal till del - det är grejen, inte några knep.

På vilket sätt tror du att du bidrar till att främja intresset för klassisk och samtida skönlitteratur?

I det där "basarbetet" som jag tycker är det viktigaste ingår sådant som att bygga ett bra bokbestånd i samverkan med elever och personal, att lära eleverna hitta i biblioteket och att försöka få eleverna engagerade i biblioteket så att de stimulerar varandra. Kolla gärna på min blogg för mer information om vad jag gör.