Logga in
Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Därför är Alfred Nobel intressant idag

Författarintervju
I höst ger Vilja förlag ut en lättläst biografi om Alfred Nobel – uppfinnaren, kemisten och instiftaren till ett av världens mest kända och prestigefyllda pris, Nobelpriset.

Annelie Drewsen (jounalist och fd lärare) och Cilla Dalén (skolbibliotekarie) har skrivit boken och här berättar de om varför Alfred Nobels liv är så intressant idag:

– Eftersom Nobelpriset är så känt är det bra att känna till personen som skapade det. De flesta vet att han uppfann dynamiten, men hans liv innehåller så mycket mer än sprängmedel. Alfred var en tänkande person med en stark drivkraft att lösa problem. Han växte upp i Sverige och Ryssland och bodde och arbetade i olika länder. Det är intressant att en av de mest kända svenskarna var så internationell!

– Fastän han var så framgångsrik kände han sig ofta ensam. Men han hade tät kontakt med andra människor som påverkade honom. En av dem var Bertha von Suttner, en fredsaktivist som gav honom idén till att instifta ett pris för fredsarbete.

Biografin kommer säkert vara användbart i undervisningen, hur tänker ni att den kan användas?

– Vi hoppas såklart att många ska läsa boken på egen hand för att den är intressant! Men även i skolan finns flera tänkbara sätt att jobba med boken i undervisningen. I svenska och SO kan man arbeta med den i relation till Nobelpriset, för att förstå hur priset kom till och sedan jobba vidare med priset idag.

– Vi har även försökt ge en bild av de historiska sammanhangen, och man kan lära sig en hel del om industrialismen med hjälpt av texten och många fina bilder.

– Den har förstås också stark anknytning till NO, där eleverna ska läsa om historiska upptäckter inom naturvetenskapen och deras betydelse för människans levnadsvillkor och syn på världen. Dynamiten har ju verkligen förändrat våra levnadsvillkor – på gott och ont.