Ett halsbrytande äventyrsspel
– Jag antog utmaningen att skriva en spännande lättläst serie, säger Nils Håkanson, författare till serien Flatworld, som nu kompletteras med en fjärde del. Med utmaning menar han att lättläst skiljer sig från hans vanliga arbete som författare och översättare, då han har fokus på framför allt rysk litteratur.
– Ja, det här är något helt annat. Flatworld är en serie för mellanstadiekillar som kanske inte har lässvårigheter, men som är ovana och ovilliga läsare, säger han.
Den nu aktuella delen i serien heter Troll och människor. Det är alltså den fjärde boken om mobilspelet Flatworld, som påverkar livet för ungdomarna på Kvarneberg på ett minst sagt märkligt och skrämmande sätt. De första delarna i serien, som har blivit mycket uppskattade av elever i 10–12-årsåldern, är Häxmästaren på Kvarneberg, Trollmossan från Hede och Vålnaderna på Knektslätten.
Högt litterärt tempo
Förklaringen till att det blev en lättlästserie med tydlig spelkoppling är enkel: det var förlagets önskemål.
– Som förälder är man ju lite ambivalent till ämnet. Dataspel kan vara kul och livgivande, men också passiviserande på ett sätt som innebär att mycket annat inte blir gjort, konstaterar Nils Håkanson.
Hur var det då att börja skriva lättläst?
– Utmaningen var att göra innehållet händelsedrivet, men med ett levande litterärt driv. Det blev en nyttig erfarenhet att komprimera innehållet, utan att stapla händelser på varandra. Om man bara konstaterar att en massa saker händer efter varandra i berättelsen blir språket lidande, förklarar han.
Lättläst är en teknik
Som författare och översättare är Nils van vid att arbeta med språk.
– Ambitionen i Flatworld har varit att hålla språket levande på en lättläst nivå. Det är svårt att förklara hur man gör det. Språket får inte bli svårt eller tråkigt. Man lär sig en teknik. Det handlar bland annat om att hitta lösningar på språkliga problem, säger Nils.
Och så tillägger han att det är viktigt att lägga ner tid på texten. Att hantera lättlästmanuset som ett vanligt manus, ett riktigt verk, men för en viss läsekrets. Det tar helt enkelt tid att skriva lättläst.
– Som författare är det svårare att skriva en text som ser enklare ut. När man skriver lättläst är det så mycket som ska bort i både språket och handlingen. Man måste prioritera hela tiden, säger han.
Fler delar i serien
Den uppskattade serien Flatworld kompletteras troligtvis med fler delar framöver.
– Jag tänker att det i varje fall ska bli en femte och avslutande del. Därefter kan jag nog tänka mig att skriva mer för både barn och unga, också vanliga böcker, säger Nils Håkanson.