Logga in
Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

”Idag läser jag en lättläst bok per tunnelbaneresa”

Tips för sfi Läslust
I mars 2015 lämnade Ahlam Abdu Abdulkarim Saudiarabien för att som flykting komma till Sverige – mitt under den så kallade flyktingströmmen. Idag tackar hon skönlitteraturen för att hon så snabbt kom in i det svenska språket och samhället.

Ahlam växte upp i Saudiarabiens huvudstad Riyadh. Efter en examen i internationell juridik och statsvetenskap från ett universitet i Marocko sökte hon sig till Sverige för att ha möjlighet att utöva sitt yrke.

Den första kontakten Ahlam hade med det svenska samhället var via biblioteket i Eskilstuna. Det var också där hon fick en introduktion till svensk litteratur och lättläst.

– Som akademisk person ville jag snabbt komma in i språket. Jag ville inte vara borta från arbetsmarknaden. Därför var biblioteket en bra plats. Jag kunde börja lära mig svenska direkt, berättar hon.

Problemet var att Ahlam ännu inte hade fått sitt uppehållstillstånd.

– Jag hade inget personnummer och kunde inte låna några böcker. Men bibliotekarien var snäll och lät mig låna via hennes personnummer.

Orolig tid

Det tog ett och ett halvt år innan hon fick uppehållstillstånd och ytterligare sex månader innan hon blev kommunplacerad i Stockholm, då hon började studera på Sfi.

Den första tiden i Sverige var svår för många som kom som flyktingar, berättar Ahlam. Många bara väntade på att få besked om att få stanna. Känslan av att vilja hjälpa till gjorde att hon engagerade sig i integrationsfrågor för att fler, precis som hon, skulle hitta en meningsfull tillvaro.

Engagemanget ledde till att hon startade en Youtube-kanal på arabiska, Radio Hope RHS, för att förmedla till andra nyanlända om hur Sverige fungerar.

– Många förstår inte hur samhället fungerar och är rädda för att socialen ska ta deras barn. Youtube blev ett sätt för mig att direkt ställa frågor till Migrationsverket och Försäkringskassan.

Akademiska studier

Efter fyra år tycker Ahlam att hon faktiskt börjar komma in och förstå det svenska samhället lite bättre. Hon håller på att avsluta sina Sfi-studier och har praktiserat på både Regeringskansliet och Svenska institutet. Till våren börjar hon på Stockholms universitet via Korta vägen. Ahlam ser också fram emot att tillsammans med en vän starta studiecirkeln ”läsa för livet” via Studieförbundet Sensus.

– Vi vill hjälpa personer som nyligen kommit till Sverige och prata om att må dåligt genom lättlästa böcker. Vi läser sånt som ger igenkänning. Jag vill visa att man inte är ensam, att det finns fler som har kommit till Sverige och lyckats.

Ahlam pratar idag flytande svenska, men fortfarande händer det att hon läser lättlästa böcker.

– Det lilla formatet gör att jag kan läsa en bok per tunnelbaneresa. Och berättelserna är ju så bra!

Ahlams boktips!

Sånt är livet: En bok om en kille som kämpar med tillvaron, men han lyckas hitta både kärlek och ett jobb. En fin och varm, romantisk bok som alla kan sätta sig in i.

Jag är inte dum: När jag kom till Sverige hade jag aldrig hört svenska tidigare. Jag förstod ingenting. Därför kan jag känna igen mig mycket i boken.

Text: Sandra Svensson
Foto: Zeus Aranda Remon