Logga in
Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Kampsport och kärlek förändrar livet

Författarintervju
Jali Madi Susso är IT-ingenjören som blev författare … till sin egen förvåning. 2019 debuterade han med hela tre böcker, och redan i januari 2020 kom hans lättlästa ungdomsbok Krigarhjärta – sista ronden. Den handlar om en ung man på väg åt fel håll i livet, men som hittar tillbaka till sig själv genom MMA.
Tre böcker på ett år är imponerande. Hur kom det sig att du började skriva?

- Jag har aldrig tänkt på att bli författare alls. Men så sökte UR texter med mångkulturellt tema och jag började skriva. Min mamma Eva Susso är barnboksförfattare så jag hade ju stöttning. Och jag tänker att om man inte har några förväntningar kan man göra vad som helst.

Varför en lättläst bok?

 -Jag hade ju skaffat mig lite erfarenhet med mina första böcker och ville prova. Jag tycker det är viktigt att nå ut till ungdomar som kanske inte läser så mycket annars.

Hur gick du till väga för att kunna skriva lättläst?

- Jag läste andra lättlästa böcker och fick bra stöd med feedback från förlaget. Ibland ville jag fördjupa mig mer i vissa situationer och karaktärer. Det var en utmaning att begränsa sig men samtidigt vara tydlig, både i språket och det man beskriver. Jag tror nog det var enklare för mig som skrivit barnböcker, än för någon som skriver vuxenromaner. Jag är ju redan van att skriva kort.

Vem ser du framför dig som ska läsa den här boken?

- I grunden handlar den om relationer och livsval som alla kan relatera till. Men jag har tänkt lite extra på killar som inte gillar att läsa. Kampsport och MMA är inte så vanligt i litteraturen och jag tror många killar kan känna igen sig och tycka att historien är intressant.

Vad hoppas du att läsarna ska tycka om boken?

- Jag hoppas förstås att de ska gilla karaktärerna och tycka att boken är spännande. Jag hoppas också att jag kan inspirera någon att prova på MMA. Jag har själv tränat kampsport sedan tonåren. Många tror att det uppmuntrar till våld, men jag ser det tvärtom. Att träna kampsport kan vara ett bra sätt att komma ur en dålig situation och lära sig disciplin och självrespekt.