Logga in
Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Månadens författare Hans Jørgen Sandnes

Månadens författare
Allt började med att Hans Jørgen hittade en gammal karta från 1539 som visade Skandinavien omringad av fantasifulla sjömonster. Då kom tankarna om att själv skapa ett eget universum under vattnet. En del av inspirationen kommer även från Hans Jørgens egen uppväxt vid havet. Där fanns en liten brygga och hans bästa vän var fiskaren i huset intill. Därför träffar även Ofelia sin egen fiskare och nya vän i serien.

– De är ett omaka par men jag tycker verkligen att vi vuxna ska behandla alla barn med lika mycket respekt och allvar som fiskaren Björn behandlar Ofelia med, säger Hans Jørgen.

I serien om Krypto är text och bild nästan oskiljaktiga och mycket av berättelsen kan utläsas enbart genom illustrationerna. Genom att skala av och använda enkla bakgrunder hamnar karaktärerna och deras handling i fokus.

Krypto hjälper barnen att knäcka läskoden – oavsett ålder

– Barn har nästan mer träning i att läsa bilder än text. Mitt mål är att skapa en spännande, visuell berättelse där illustrationerna stödjer barnen genom texten. Många behöver extra lästräning och jag hoppas Krypto kan hjälpa dem att knäcka läskoden – oavsett ålder.

Serieromaner kan vara en bra väg in till läsning. Inte bara för att illustrationerna bjuder in till texten och stödjer läsaren genom berättelsen, utan även för att det snabba berättandet driver läsaren framåt.

Läsarna är animatörerna

– Jag ser på historien som en film där läsarna är animatörerna. De skapar själva rytmen och rörelserna, de hör ljuden och skapar stämningar. I en värld där vi blir mer och mer vana vid ljudböcker och digitala ytor är det fantastiskt att arbeta i ett medium där bläddring, sida för sida, hjälper till att berätta.

Hans Jørgen berättar att böckerna är skrivna för den 10-åring som fortfarande finns någonstans inom honom, med målet att läsarna ska bli så nyfikna på uppföljaren att de själva hittar på nya äventyr.

Använd fantasi och nyfikenhet

– Jag vill skapa äventyr som hör hemma i vår värld. Världen och naturen är så underbar att vi alla borde träna på att använda vår barnsliga nyfikenhet och fantasi för att lära känna världen omkring oss bättre. Tänk – varje år upptäcks tusentals nya arter i naturen, och 90 % av havet är fortfarande oupptäckt!