Logga in
Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Statsbidrag för inköp av litteratur 2024

Nu satsas det på att fler barn och elever ska få tillgång till tryckt skönlitteratur och faktaböcker. Svenska elevers läsförståelse sjunker och över 20 procent i grundskolan kan inte läsa ordentligt. Med statsbidraget på 176 miljoner kronor för 2024 för inköp av litteratur ska fler få tillgång till olika typer av litteratur i förskolan, förskoleklass och lågstadium.

Att läsa skönlitteratur och faktaböcker är ett roligt, lärorikt och oftast lustfyllt sätt att lära sig läsa, träna läsförståelsen och få ny kunskap om omvärlden. Här tipsar vi om lättlästa böcker för nybörjarläsaren, för den som kommit i gång med läsningen och för de som kämpar med bokstäverna. Alla böcker passar också utmärkt för högläsning!   

Några lättlästa favoriter!

Vem läser lättläst?

En bok från Nypon och Vilja förlag är kortare än traditionell litteratur, har ett lättläst språk, lättolkade bilder och en tillgänglig formgivning. Det gör att de fungerar för personer med lässvårigheter som vill läsa en riktigt bra bok. Böckerna passar också för de som är nya inför svenska språket. 

Man brukar säga att cirka 20-25% av befolkningen har läs- och skrivsvårigheter.