Logga in

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Bokomslag och porträtt av Faysa Idle, författare till "Ett ord för blod", ståendes framför byggnader. Hon ser lugn och allvarlig ut. Foto: Niklas Thegerström.

”Orden kramar om mig” – Faysa Idle om att nå unga med lättläst litteratur

Författarintervju

Faysa Idle är poet, samhällsdebattör och författare – en röst som på kort tid blivit central i samtalet om unga, identitet och representation. Hon föddes i Helsingborg men flyttade som nioåring till Stockholm, där hon växte upp i Tensta. Hennes debutbok Ett ord för blod har hyllats för sin råa ärlighet och poetiska kraft, och nu finns den även i en lättläst bearbetning – något som Faysa ser som avgörande.

När vi frågar henne om drivkrafterna bakom boken är svaret tydligt och starkt:
– Jag ville skriva en bok som var för oss, för att tjejerna ska ha något att kunna se sig själva i.

För Faysa är orden inte bara ett verktyg – de är livsnödvändiga.
– Läsningen och skrivandet har betytt allt, nästan. Orden kramar om mig och får mig att vilja resa mig upp. De får mig att känna mig mindre ensam.

Sedan Ett ord för blod gavs ut har hennes liv förändrats i grunden.
– Jag får äntligen göra det jag älskar, vara den jag önskat.

Att boken nu släpps i lättläst format är något hon brinner för. Det handlar om tillgänglighet, men också om att bli sedd och hörd på sina egna villkor.
– Jag vet hur jobbigt det kan vara att läsa en bok. Trots att viljan finns där, är det många hinder som står i vägen. Du kanske fått boken rekommenderad, men ändå lyckas inte orden nå fram. Det är en verklighet för många.

Faysa hoppas att den lättlästa versionen ska nå just dem som annars kanske aldrig skulle öppnat boken.
– Jag vill att alla som hatar att läsa, de som har svårt med att hålla koncentrationen, ska våga prova. Att de ska känna att det här var den bästa boken de läst – och att det inte var jobbigt att hålla ut. Att de inte somnade.

Hon understryker att det handlar om mer än språk och struktur – det handlar om tillgång.
– Alla förtjänar att kunna ta till sig en historia. Den lättlästa versionen gör att orden också kan finnas för dem, på ett sätt de själva kan ta emot dem. Att de får omfamna sig i det som är bekvämt, i ett språk de förstår.