Logga in
Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Prisbelönt roman kommer som lättläst

Författarintervju
Jessica Schiefauers Augustprisade ungdomsbok Pojkarna kommer nu i lättläst version. En omskakande berättelse om uppväxt, systerskap, kärlek och förvandling.

Med Pojkarna etablerade sig Jessica Schiefauer som en av våra mest intressanta ungdomsboksförfattare. 2011 tilldelades hon Augustpriset och boken har också filmatiserats.

Pojkarna kretsar kring vännerna Kim, Bella och Momo. I gränsen mellan ungdoms- och vuxenlivet utforskar de sig själva och sina kroppar genom att dricka nektar från en magisk blomma som förvandlar dem till pojkar.

Blommor och förtryck

Bellas växthus spelar en viktig roll i boken – deras egna trygga plats som till slut förstörs. Idén kom till Jessica via kvinnorörelsen som aktualiseras i år när vi i Sverige i år firar 100-år av kvinnlig rösträtt.

– När jag skrev Pojkarna gjorde jag mycket research på blommor. Då hittade jag en artikel om kvinnorörelsen i England på 1910-talet. De kämpade för kvinnlig rösträtt i många år. Ibland hade de aktioner mot platser som de tyckte hörde ihop med männens makt och förtryck av kvinnor. En sådan aktion var att förstöra växthuset i den botaniska trädgården i Kew Gardens i London, där man odlade orkidéer.

Kvinnorörelsen såg orkidéerna som symbol för förtryck och en omodern kvinnosyn. Odling av orkidéer i Europa hänger ihop med imperialismen och kvinnorörelsen var trötta på bilden av kvinnan som en ömtålig, vacker blomma, berättar Jessica. I flera delar av boken har hon inspireras av aktionen i Kew Gardens och kvinnorörelsen.

– En hel del känslor och tankar därifrån har nog följt med in i berättelsen om Kim, Bella och Momo.

Text: Sandra Svensson