Logga in

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Ge unga en röst genom litteraturen – så kan du arbeta med psykisk hälsa i undervisning och bibliotek

Läslust

Psykisk ohälsa bland unga är en av vår tids största folkhälsoutmaningar. Mer än hälften av alla unga i Sverige besväras av ängslan, ångest eller oro, och suicid är en ledande dödsorsak bland unga. Skolan har en viktig roll i det förebyggande arbetet, och ett verktyg som kan underlätta diskussion av svåra frågor och känslor är litteratur – böcker som är skrivna för att unga ska kunna känna igen sig, samt för att ge tröst och hopp.

Författaren Ingrid Remvall har skrivit böcker som tar upp ämnen som prestationsångest, kroppsideal och depression. Inte bra nog, Allt jag inte är och Fångad av mörker ger läsaren möjlighet att möta huvudpersoner som kämpar med tankar som finns hos många unga – och se att det finns en väg framåt.

När en bok öppnar dörren till ett samtal

I skolan kan böckerna användas som utgångspunkt för diskussioner, skrivuppgifter och kreativa projekt. Att läsa om någon annans resa genom mörker och väg till ett bättre mående kan göra det lättare att sätta ord på egna upplevelser. Det blir ofta även enklare att prata om svåra ämnen utifrån fiktiva karaktärer.

På Hedda Andersson-gymnasiet i Lund arrangerades en temavecka kring psykisk hälsa där kultur, samtal och kreativt skapande stod i centrum. Genom projektet Ungas röster för andra unga arbetade 150 elever med temat i flera skolämnen – i matematiken analyserade de statistik om ungas psykiska hälsa, i samhällskunskapen diskuterades FN:s globala hållbarhetsmål, och på idrotten provades mindfulness-övningar. Projektet genomfördes av Linda Bruhn, en av lärarna som driver Dansa för livet, ett team från skolan och författaren Ingrid Remvall. Dansa för livet är ett skolprojekt där eleverna får lära sig om psykisk hälsa, mötas i dansen och genom det sprida kunskap och hopp.

I svenskan läste de två av Ingrids böcker om psykisk ohälsa och fick därefter i en kreativ workshop reflektera och skriva poesi på temat. Resultatet blev starka och personliga dikter som visualiserades på kreativa sätt, i form av posters, t-shirts, vykort och speglar. Projektet avslutades med en utställning i Stadshallen i Lund, där såväl politiker, allmänhet som andra unga var inbjudna. Ett värdeskapande projekt där unga fick höja sina röster.

Projektet var uppskattat av eleverna och samtalen om psykisk hälsa var många. På frågan om läsandet hade varit givande och lärorikt svarade 86% av eleverna att de instämde i någon grad, och 84% tyckte att skapandet till utställningen hade varit givande, kul och lärorikt.

Alla kan inte göra allt – men alla kan göra något

Att prata om psykisk hälsa i skolan behöver inte vara komplicerat och kan kopplas till både läroplanen och det värdegrundsarbete som skolan har. Det kan börja med en bok – en berättelse som sätter ord på det som annars är svårt att prata om. När unga får läsa, känna igen sig och uttrycka sig öppnas dörrar till lärande, hopp och gemenskap.

 

Till Ingrid Remvalls böcker finns arbetsmaterial med inriktning psykisk hälsa att ladda ner för lärare. En del av materialet är framtaget tillsammans med Susanne Remvall, specialistläkare i barn- och ungdomspsykiatri. Här kommer ett axplock som kan användas i klassrummet.

Diskussionsfrågor:

  • Varför vill eller kan vi inte alltid visa andra hur vi mår? Hur får vi fler att våga be om hjälp?
  • Har du någon gång känt att kraven på dig är för höga? Hur har det påverkat ditt mående?
  • Har du någon gång låtit bli att göra en sak för att du är rädd att misslyckas eller göra fel?
  • Har du jämfört dig med andra, till exempel i sociala medier? På vilket sätt har det påverkat hur du mår?
  • Vad kan vi själva göra för att må bättre? Vad skyddar oss på lång sikt och vad kan hjälpa på kort sikt?
  • Har du förslag kring vad skolan och vuxna kan göra för att ungdomar ska få bättre möjligheter att må bra?

 

En annan övning är att låta eleverna skriva ner vad som stressar dem på lappar och lägga dem i en ”Stress-låda”. På andra lappar får de skriva vad som får dem att må bra – dessa hamnar i en ”Må-bra-låda”. I mindre grupper kan eleverna diskutera hur de kan hantera det som finns i Stress-lådan och hur det som finns i Må-bra-lådan kan ökas. En enkel övning som öppnar för viktiga samtal och reflektion.

 

Tips på resurser som kan användas i undervisningen: Dansa för livet, Sustainable poetry, Sveriges Radios podd Ung ångest, samt webbplatser som umo.se, aldrigensam.com, psykiskhalsapaschemat.nu/skola och ungochdeppig.se.

 

Alla böcker utgivna av Nypon och Vilja förlag har tillhörande arbetsmaterial som går att ladda ner gratis på vår hemsida.

Ingrid Remvalls böcker på temat psykisk hälsa

Remvall, Ingrid

En serie lättlästa böcker som ger kalla kårar och insikt i psykisk ohälsa Inte bra nog är den första boken i en serie lättlästa spänningsböcker s...

Remvall, Ingrid

17-åriga Teo hatar sin kropp. Han är tunnast av alla i klassen och blir retad för att han är så spinkig. Om han bara såg ut som sin bästa vän Ali, ...

Remvall, Ingrid

Zara har bestämt sig. Hon ska köra sin nya bil utför ett stup. Hennes tillvaro är full av mörker, och vissa dagar orkar hon inte lämna sängen. Men ...