Från ca kl. 17 kommer det inte vara möjligt att genomföra köp på webbplatsen, på grund av en systemuppdatering. Vänligen försök igen lite senare.

Logga in
Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Tankar kring årets läslovstema

Välj en spännande bok, och du är fast i läsningen. Ja, så säger unga läsare som först menat att läsning inte var är något för dem, och sedan valt böcker i genren spänning.

Att årets tema för Läslovet är spänning, är ingen tillfällighet. Många skolbibliotek frågar sina elever vad de helst vill läsa. Rebbelberga grundskola i Ängelholm är en av dem. De gjorde tidigare i år en undersökning bland eleverna och den genrer som vann var just spänning. (På andra plats i deras undersökning kom temat sport/idrott, dvs fjolårets Läslovs-tema.)

Till skillnad från andra genrer så attraherar just spänning en känsla hos oss som är allmänmänsklig. Vi vill bli skrämda, i varje fall lite grann. Och att bli berörd av innehållet i en bok väcker fortsatt läslust.

Utbudet av böcker på det här temat är stort, både på skolbiblioteket och på folkbibliotek. Som tur är finns det också gott om lättlästa spännande böcker. Du hittar alla Nypon och Vilja förlags titlar inom spänning här. Alla åldrar, oavsett läsförmåga, kan alltså få sitt behov av spänning tillgodosett.

Efter ett läslov med spännande skönlitterära böcker återvänder eleverna, i bästa fall, med en ordentligt upptränad läsförmåga.

Tänk på det! 

Lena Maria Nordstrand

Boktips till dig som letar efter böcker inom spänning

Spänning och magi, här hittar du riktiga bladvändare för barn och unga som får adrenalinet att pumpa. Locka till läsning och träna upp läsförmågan med kittlande fartfyllda berättelser.